Sub page header image

Zupa krem z czerwonych buraków z sokiem pomarańczowym

Wariacja na temat tradycyjnego barszczu bożonarodzeniowego

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 45 min
Czas całkowity 1,5 h

Składniki

1 kg buraków średniej wielkości, upieczonych w piekarniku w folii (pieczenie 1h/180 – 200 stopni)

1 czerwona cebula

2 zgniecione ząbki czosnku

2 litry wody

2 łyżki Vegety (niebieska uniwersalna)

Sok i starta skórka z 3 pomarańczy 

Łyżeczka rozmarynu suszonego

Łyżeczka pieprzu ziołowego

Pieprz, oliwa z oliwek lub olej (4 łyżki)

Feta (1 opakowanie)

Świeży koperek do ozdoby

 

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na złoto, pod koniec smażenia dodajemy czosnek i pokrojone w kostkę upieczone buraki. Całość zalewamy wodą, dodajemy Vegetę, sok i skórkę z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy (rozmaryn suszony, pieprz ziołowy). Gotujemy około pół godziny.

Wszystko blendujemy na krem. Podajemy z pokruszoną fetą i koperkiem.

 

@tiptop_family To zupa, którą na 100% zrobisz dobre wrażenie na rodzinie i gościach😀#kremzburaka #zupakrem #vegeta #przyprawy #wspolpraca #święta2022 #naświęta ♬ dźwięk oryginalny - TipTopFamily