Zupa krem z czerwonych buraków z sokiem pomarańczowym

Wariacja na temat tradycyjnego barszczu bożonarodzeniowego
Wariacja na temat tradycyjnego barszczu bożonarodzeniowego
1 kg buraków średniej wielkości, upieczonych w piekarniku w folii (pieczenie 1h/180 – 200 stopni)
1 czerwona cebula
2 zgniecione ząbki czosnku
2 litry wody
2 łyżki Vegety (niebieska uniwersalna)
Sok i starta skórka z 3 pomarańczy
Łyżeczka rozmarynu suszonego
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Pieprz, oliwa z oliwek lub olej (4 łyżki)
Feta (1 opakowanie)
Świeży koperek do ozdoby
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na złoto, pod koniec smażenia dodajemy czosnek i pokrojone w kostkę upieczone buraki. Całość zalewamy wodą, dodajemy Vegetę, sok i skórkę z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy (rozmaryn suszony, pieprz ziołowy). Gotujemy około pół godziny.
Wszystko blendujemy na krem. Podajemy z pokruszoną fetą i koperkiem.
@tiptop_family To zupa, którą na 100% zrobisz dobre wrażenie na rodzinie i gościach😀#kremzburaka #zupakrem #vegeta #przyprawy #wspolpraca #święta2022 #naświęta ♬ dźwięk oryginalny - TipTopFamily