Sub page header image

Łosoś w pomarańczach

Zapiekany łosoś w pomarańczach i miodowo – paprykowym sosie, serwowany z żurawiną i migdałami. Delikatny łosoś genialnie komponuje się z kwaskowo – słodkim posmakiem pomarańczy, podkręconym ostrością chilli.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 15 min
Czas całkowity 40 min

Składniki

350 g fileta z łososia

pomarańcza

pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej

spora szczypta chilli

1 łyżka miodu

niepełna łyżka oliwy extra virgin

pół łyżeczki sosu sojowego jasnego

świeżo mielony czarny pieprz

żurawina ze słoiczka

łyżka płatków migdałów

Przygotowanie

Łososia umyć pod chłodną, bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się, że nie ma ości. Usunąć skórę jeśli jest. Podzielić na dwie części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok do kubeczka, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Do soku pomarańczowego dodać paprykę wędzoną, chilli, oliwę, sos sojowy i płynny miód. Dokładnie wymieszać i marynatą natrzeć łososia z obu stron. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Podczas marynowania można kilka razy obrócić łososia na drugą stronę. Pod koniec marynowania nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Plasterki pomarańczy ułożyć na łososiu. Oprószyć pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut (czas pieczenia zależy od grubości łososia). W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów, do lekkiego zarumienienia. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Na każdy kawałek położyć po łyżeczce żurawiny. Obsypać prażonymi migdałami, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać.