Makaron z kaczką w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym – brzmi przerażająco? Nie! To dziecinnie proste. Zobaczcie sami.
Kaczka w sosie pomarańczowym – brzmi przerażająco? Nie! To dziecinnie proste. Zobaczcie sami.
2 piersi z kaczki (ok 0,5 kg)
sok z dużych 2-3 pomarańczy
rozmaryn- świeży lub suszony – ok 1 łyżeczka
sól, pieprz
2 łyżki masła
400g makaronu tagliatelle
Skórę na piersi nacinamy w kratkę, rozgrzewamy patelnię, kładziemy filety skórą do dołu i smażymy aż do wytopienia się tłuszczu i zezłocenia. Przewracamy na druga stronę, smażąc dalej, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dodajemy sok z pomarańczy i jeszcze chwilkę dusimy.
Patelnię z mięsem wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 17 min w temperaturze 170 stopni. W tym czasie gotujemy makaron.
Wyciągamy patelnię, piersi odkładamy na talerz, aby odpoczęły. Patelnię z powrotem ustawiamy na kuchence i redukujemy sos, dodajemy masło aby zagęścić sos, dodajemy makaron i wszystko porządnie mieszamy.
Piersi kroimy w plasterki.
Makaron wykładamy na talerz i kładziemy na nim kilka plasterków mięsa. Ozdabiamy cząstką świeżej pomarańczy i swieżymi ziołami.
@tiptop_family Kaczka i pomarańcze to duet idealny. Z makaronem smakuje wybornie👌##kaczka ##makaron ##tefal ##przepisztiktoka
♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher