Sub page header image

Muffinki śniadaniowe

Muffiny z chleba tostowego to pyszny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Tostowe muffiny są smaczna zarówno na ciepło jak i zimno. Wytrawne muffiny z szynką, serem, pieczarkami i jajkiem doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 45 min

Składniki

6 kawałków chleba tostowego

6 plasterków szynki

50g tartego sera żółtego

6 jajek

pieczarki

papryka czerwona

masło

szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie

Formę na muffiny smarujemy masłem. Za pomocą wałka chleb tostowy rozwałkowujemy na płasko i wykładamy nimi formę na muffinki. Podduszamy pokrojone pieczarki. Kroimy drobno paprykę.Posypujemy 2/3 sera. na serze układamy przestudzone pieczarki, paprykę oraz plasterek szynki. Dociskamy do chleba. Na szynkę wbijamy po jajku, a następnie posypujemy pozostałym żółtym tartym serem. Delikatnie solimy i ewentualnie doprawiamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 15 min.(białko powinno się ściąć)