Sub page header image

Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i fetą

Dzisiaj mamy dla Was propozycję obiadu, którą możecie zrobić z najmłodszymi członkami rodziny. To bardzo proste i pyszne! Spróbujcie sam.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 10min
Czas całkowity 45min

Składniki

Ciasto na naleśniki:

2 szkl. mleka

szklanka mąki

2 jajka

2 łyżki oleju

Farsz:

300 g świeżego szpinaku

1 cebula pokrojona w kostkę

2 zgniecione ząbki czosnku

200g pokruszonej fety

150 g ricotty

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15 min i smażymy na gorącej patelni.

Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, dusimy, aż zwiędną liście. Studzimy, dodajemy fetę i ricottę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy. Układamy naleśniki w żaroodpornym naczyniu, posypujemy serem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 170 stopni.