Pancakes z jabłkami i bitą śmietaną

Połączenie amerykańskiego naleśnika z miękkim i słodkim, polskim jabłkiem a do tego bita śmietana…Kto już ma ochotę ?
Połączenie amerykańskiego naleśnika z miękkim i słodkim, polskim jabłkiem a do tego bita śmietana…Kto już ma ochotę ?
1,5 szklanki mąki pszennej
2 małe jajka
1,5 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Jajka roztrzepujemy z maślanką i olejem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 15 min.
Jabłka:
2 jabłka pokrojone w kostkę
łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, rozpuszczamy w maśle, dodajemy jabłka, smażymy/dusimy ok 10 min. Dodajemy cynamon do smaku. 1 szklanka śmietanki 36% – ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru Smażymy pankakes, na wierzch wykładamy jabłka i przyozdabiamy kleksem z bitej śmietany. Można ozdobić listkiem mięty.
@tiptop_family Idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich pań😉#pancakes #ingenio #minimummiejsca #tefal #sniadaniemistrzow #omnomnom #dc ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz