Sub page header image

Pancakes z jabłkami i bitą śmietaną

Połączenie amerykańskiego naleśnika z miękkim i słodkim, polskim jabłkiem a do tego bita śmietana…Kto już ma ochotę ?

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15 min
Czas całkowity 30 min

Składniki i sposób przygotowania

1,5 szklanki mąki pszennej

2 małe jajka

1,5 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 czubate łyżki cukru

szczypta soli

 

Jajka roztrzepujemy z maślanką i olejem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 15 min.

 

Jabłka:

2 jabłka pokrojone w kostkę

łyżka masła

2 łyżki brązowego cukru

łyżeczka cynamonu

 

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, rozpuszczamy w maśle, dodajemy jabłka, smażymy/dusimy ok 10 min. Dodajemy cynamon do smaku. 1 szklanka śmietanki 36% – ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru Smażymy pankakes, na wierzch wykładamy jabłka i przyozdabiamy kleksem z bitej śmietany. Można ozdobić listkiem mięty.