Sub page header image

Roladki z kurczaka w sosie serowym

Mamy już jesień, dlatego zobaczcie naszą propozycję na danie z wykorzystaniem grzybów. Pycha!

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 50min

Składniki

2 piersi z kurczaka (400 g)

1 cebula

150 g brązowych pieczarek

150 g kurek

2 łyżki grzybowego sosu sojowego

400 ml śmietanki 30%

2 opakowania sera kremowego w śmietankowego w bloczku Hochland

2 łyżki masła klarowanego

garść posiekanej natki pietruszki

100 g mąki pszennej do obtoczenia mięsa

sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na połowie masła klarowanego podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy rozdrobnione pieczarki i kurki, smażymy chwilę aż grzyby się przyrumienią. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem oraz grzybowym sosem sojowym. Farsz odkładamy do wystudzenia.

Piersi dzielimy na cztery równe płaty. Mięso rozklepujemy przez folię spożywczą za pomocą tłuczka. Na każdy kawałek nakładamy porcję farszu, zwijamy roladki zbierając brzegi do środka. Tak przygotowane obtaczamy w mące pszennej. Następnie smażymy na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania rumianego koloru. Roladki podlewamy śmietaną, dodajemy pozostały farsz grzybowy (jeżeli pozostał) oraz serki topione. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i grillowanymi warzywami.