Roladki z kurczaka w sosie serowym

Mamy już jesień, dlatego zobaczcie naszą propozycję na danie z wykorzystaniem grzybów. Pycha!
Mamy już jesień, dlatego zobaczcie naszą propozycję na danie z wykorzystaniem grzybów. Pycha!
2 piersi z kurczaka (400 g)
1 cebula
150 g brązowych pieczarek
150 g kurek
2 łyżki grzybowego sosu sojowego
400 ml śmietanki 30%
2 opakowania sera kremowego w śmietankowego w bloczku Hochland
2 łyżki masła klarowanego
garść posiekanej natki pietruszki
100 g mąki pszennej do obtoczenia mięsa
sól, pieprz
Na połowie masła klarowanego podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy rozdrobnione pieczarki i kurki, smażymy chwilę aż grzyby się przyrumienią. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem oraz grzybowym sosem sojowym. Farsz odkładamy do wystudzenia.
Piersi dzielimy na cztery równe płaty. Mięso rozklepujemy przez folię spożywczą za pomocą tłuczka. Na każdy kawałek nakładamy porcję farszu, zwijamy roladki zbierając brzegi do środka. Tak przygotowane obtaczamy w mące pszennej. Następnie smażymy na pozostałym maśle klarowanym do uzyskania rumianego koloru. Roladki podlewamy śmietaną, dodajemy pozostały farsz grzybowy (jeżeli pozostał) oraz serki topione. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i grillowanymi warzywami.
@tiptop_family Idealna kompozycja obiadowa. Kto chętny spróbować? ##Hochland ##tojestpyszne ##serkremowy ##przepis ##inspiracje ##gotowanie
♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola