Sub page header image

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z grilla zdecydowanie wyróżniają się na tle innych potraw z rusztu. Im bardziej kolorowe i złożone z różnorodnych składników, tym lepiej!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 50 min

Składniki

3/4 kg piersi kurczaka

Sztuka Mięsa

1 średniej wielkości cukinia (około 24 dag)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 zielona papryka

2 średnie czerwone cebule

marynata: 1/4 szklanki oliwy LaCampagna lub Premieur

sok z jednej cytryny

3 ząbki czosnku

3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki miodu

1 łyżka suszonego oregano Bolinero

1 łyżka słodkiej papryki w proszku Bolinero

pieprz

Przygotowanie

Papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona, następnie kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 2 cm. Obrane cebule kroimy na ósemki. Piersi kurczaka kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Wszystkie warzywa umieszczamy w jednej misce, mięso wkładamy do drugiej miseczki. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, dokładnie mieszamy. Do warzyw i mięsa wlewamy po pół porcji marynaty, mieszamy, by wszystkie kawałki się nią pokryły, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Na namoczone patyczki nadziewamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na średnio gorącym grillu. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (czyli w sumie około 10-12 minut).

@tiptop_family Maluchy uwielbiają gotować razem z mamą. Dzień Dziecka to fajna okazja na wspólne przygotowanie takiego kolorowego dania 😀#szaszłyki #daniezgrilla #grill #gotowaniezdzieckiem #netto #dziendziecka ♬ Suns - Official Sound Studio