Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z grilla zdecydowanie wyróżniają się na tle innych potraw z rusztu. Im bardziej kolorowe i złożone z różnorodnych składników, tym lepiej!
Szaszłyki z grilla zdecydowanie wyróżniają się na tle innych potraw z rusztu. Im bardziej kolorowe i złożone z różnorodnych składników, tym lepiej!
3/4 kg piersi kurczaka
Sztuka Mięsa
1 średniej wielkości cukinia (około 24 dag)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 średnie czerwone cebule
marynata: 1/4 szklanki oliwy LaCampagna lub Premieur
sok z jednej cytryny
3 ząbki czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki miodu
1 łyżka suszonego oregano Bolinero
1 łyżka słodkiej papryki w proszku Bolinero
pieprz
Papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona, następnie kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 2 cm. Obrane cebule kroimy na ósemki. Piersi kurczaka kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Wszystkie warzywa umieszczamy w jednej misce, mięso wkładamy do drugiej miseczki. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, dokładnie mieszamy. Do warzyw i mięsa wlewamy po pół porcji marynaty, mieszamy, by wszystkie kawałki się nią pokryły, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Na namoczone patyczki nadziewamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na średnio gorącym grillu. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (czyli w sumie około 10-12 minut).
@tiptop_family Maluchy uwielbiają gotować razem z mamą. Dzień Dziecka to fajna okazja na wspólne przygotowanie takiego kolorowego dania 😀#szaszłyki #daniezgrilla #grill #gotowaniezdzieckiem #netto #dziendziecka ♬ Suns - Official Sound Studio