Zielone muffinki

Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!
świeży szpinak – 100
mleko – 2/3 szklanki
jajka – 2 szt.
oliwa z zalewy po suszonych pomidorach – 3 łyżki
suszone pomidory z zalewy olejowej – 4 szt.
mąka pszenna – 2 szklanki
ser cheddar – 100 g
świeży szczypiorek – 1 pęczek
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – ½ łyżeczki
pieprz – ¾ łyżeczki
Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski. Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno. Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.
@tiptop_family Wytrawne zielone muffinki - idealne na wiosnę 😀#vegeta #vegetanatur #przepisvegeta #natur #muffinki #zielonomi ♬ dźwięk oryginalny - TipTopFamily