Sub page header image

Zielone muffinki

Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15 min
Czas całkowity 40min

Składniki

świeży szpinak – 100

mleko – 2/3 szklanki

jajka – 2 szt.

oliwa z zalewy po suszonych pomidorach – 3 łyżki

suszone pomidory z zalewy olejowej – 4 szt.

mąka pszenna – 2 szklanki

ser cheddar – 100 g

świeży szczypiorek – 1 pęczek

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

sól – ½ łyżeczki

pieprz – ¾ łyżeczki

 

Przygotowanie

Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski.  Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno. Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.