Sub page header image

Zupa chrzanowa

Popularna szczególnie w okresie wielkanocnym zupa gotowana na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy i chrzanu.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15 min
Czas całkowity 50min

Składniki

1 łyżka masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych lub wedzonego boczku

1,25 litra bulionu

4 ziemniaki

3 surowe białe kiełbaski

1 łyżka majeranku

2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku)

100 ml kwaśnej śmietany

do podania:

ugotowane na twardo jajka

szczypiorek

 

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Wlać gorący bulion, dodać wędzone żeberka lub wędzone kości wieprzowe i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, opłukaną surową kiełbasę (w całości) oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Zupę zaprawić śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Podawać z jajkami i szczypiorkiem.

 

@tiptop_family Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień! 😀#zupachrzanowa #noweingenio #tefal #zupa #maksimummozliwosci #pysznazupa ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter